Den sel(v)skabelige klub

Anden del af artikelserien Underfundige sønderjyske foreninger. I denne uge ser vi på en af de mere private foreninger. I modsætning til sidste uges forening, Bruno Topff-selskabet, som arbejdede på mere opmærksomhed omkring selskabets hovedperson, lever denne uges forening mere i det skjulte.

Den sel(v)skabelige Klub har blot ti medlemmer, som alle har det tilfælles, at de deltog i formandens 40-års fødselsdagsfest. Ved festens afslutning stiftedes klubben, som derefter hvert år har arrangeret to udflugter for dens medlemmer.

Æren som turarrangør går på skift mellem medlemmerne, og der er som regel tale om heldagsture, der starter tidligt lørdag morgen og slutter med spisning om aftenen. Turene indebærer sædvanligvis 1-2 timers kørsel og har sædvanligvis et kulturelt indhold i form af et besøg på et museum eller ved en kirke.

Ved foreningens jubilæer har udflugterne dog været til mål lidt længere væk. 10-års jubilæet blev holdt i Århus, mens 15-års jubilæet første medlemmerne til Berlin.

Navnet – og den specielle stavemåde – Den sel(v)skabelig Klub, viser at klubben både er selskabelig og selvskabende. Klubben er også selvsupplerende og optager ikke nye medlemmer, men den er et rigtig godt eksempel på, at man ikke behøver et finere formål end selskabelig omgang med sine venner for at stifte en forening.

Efter at have set på både store og små foreninger, runder vi denne artikelserie af i næste uge med at kigge på nogle af de underfundige sønderjyske foreninger, der ikke længere er aktive. Den artikel kan du finde i Mit Tønder-sektionen på onsdag.

Comments are closed.