De hedengangne foreninger

Tredje og sidste del af artikelserien Underfundige sønderjyske foreninger. I vores serie om underfundige sønderjyske foreninger er vi kommet til sidste del, hvor vi ser på nogle af de foreninger, som har haft deres tid, men som ikke længere eksisterer.

I denne kategori finder vi blandt andet Æ brun Næsgaf, som arbejdede for snustobakkens genindførsel. I sin storhedstid havde foreningen mange medlemmer og afholdt store kongresser. Blandt foreningens mere spektakulære bedrifter må sige at være at få den tyske forbundskansler Helmuth Schmidt, som i øvrigt var ivrig snusbruger, med som æresmedlem.

Det lykkedes dog aldrig foreningen at skaffe snustobakken sit come-back, og den hører nu kun til i historiebøgerne, ligesom i øvrigt Ølskumpusterforeningen, hvis formål fremgår af navnet.

En overgang fandtes også Klokkebroderordenen, som årligt uddelte den særlige Æresklokke. Det fornemme navn til trods, var æren ved at modtage klokken dog begrænset, idet den kun uddeltes til personer, der erkendte at have klokket i det. Den sidste modtager af Æresklokken var daværende direktør to TV Syd, som måtte indrømme at have klokket i det, ved ikke at få hovedkontoret for TV Syd placeret i Løgumkloster – som var Klokkebroderordenens hjemsted.

Comments are closed.