Chat

På Internet snakker man ikke med folk – man chatter. Her fortæller Kristian Hansen lidt om de mest populære chat-former.

Der findes forskellige måder at chatte på. De fleste kræver installation af noget software, men flere og flere steder kan du nu også chatte gennem din www-browser. Det software, der er omtalt i denne artikel, ligger naturligvis på forside-cd-rom’en. Ligegyldigt hvilken chat-form du bruger, skal du være forberedt på, at sproget kan være brutalt – til dels fordi, der sidder der er mange unge mennesker, der chatter. Du kan imidlertid også finde mere seriøse steder, hvor operativsystemer, programmering og lignende diskuteres.

Netikette

Netikette er et udtryk for god opførsel på nettet.  Ligesom i det virkelige liv er der forskelle på, hvad folk synes er god opførsel. Generelt skal man blot huske, at det er rigtige mennesker, man snakker med og ikke computere. Og så selvfølgeligt den klassiske: behandl andre, som du selv vil behandles.

Men eftersom samtalen foregår via computere, er der også et par andre ting, du skal være opmærksom på. For eksempel er det ikke god tone at “råbe”. Råberi er at skrive med store bogstaver konstant. Dels er det svært at læse større mængder tekst, hvis det hele er skrevet med store bogstaver, men det tiltrækker også en del opmærksomhed. Og er der noget folk ikke kan lide, så er det, når deres opmærksom bliver tiltrukket af noget, der ingen interesse har. Har du brug for at understrege et ord, kan det gøres ved at sætte en understregning før og efter ordet  – for eksempel ‘jeg synes _ikke_ det er en god ide!’

En anden vigtig regel er at undlade flooding. Flooding er at sende den samme besked flere gange. Dels tiltrækker det sig igen for meget opmærksomhed, og det gør det sværere for de andre i kanalen at nå at læse de beskeder, der er til dem.

En af de ting, der ikke gælder i netikette, er, at det ikke er høfligt at snakke i munden på andre. De fleste steder snakker flere folk på samme tid. Nogle snakker måske med flere forskellige mennesker, men det typiske er, at der bliver ført flere uafhængige samtaler. For at kunne adskille samtalerne bare lidt fra hinanden vises talerens nick. Nick er det navn, vedkommende har valgt at blive kendt under. Det behøver ikke at have noget som helst med personens virkelige navn at gøre. Nick’ene bruges også, når man taler til folk. Hvis du er i tvivl om, hvad Flash mener, er det bedre at skrive ‘Flash: Hvad mener du?’ eller ‘Hvad mener du, Flash?’ end bare at sende ‘Hvad mener du?’ ud – det kunne jo være, at det var en helt anden, der følte sig truffet.

Der er lavet adskillige mere eller mindre vellykkede forsøg på at formulere en præcis netikette. Du kan se adressen på en af dem, i sektionen Vil du vide mere.

Operatorerne

I de fleste chat-rum er der en eller flere, der bestemmer. De kaldes operators (ops), og de har som regel et snabel-a foran deres navn. Hvordan man bliver operator afhænger en del af, hvilken chat-form man bruger, og hvilket forum man er i. Hvis du gerne vil være operator, kan du jo altid spørge en operator, om vedkommende gider gøre dig til operator. Den, der starter en kanal, bliver automatisk operator.

Operatorernes job er at sørge for, at der er en hvis grad af orden i kanalen. Hvis de mener, at der er en, der ikke overholder reglerne bliver han smidt ud (kicked). Er han virkeligt slem, kan han blive forment adgang i et stykke tid (banned).

Emoticons

Det er ikke kun opførslen, man skal vænne sig til, når man begynder på at chatte. En stor del af almindelig snak består af kropsproget. Det mangler totalt på nettet. I stedet bruges en række tegn, der viser forfatterens humør. Disse tegn kaldes emoticons. Da det er svært at skrive lodret på en computer, tegnes tegnene vandret. Derfor skal man enten lægge hovedet eller skærmen på skrå, når man læser dem. 🙂 består således ikke af et kolon, en streg og en parantes, men af et par øjne, en næse og en glad mund.

Udover emoticons bruges forkortelser også flittigt. Da mange bruger modem og derfor har travlt med at komme ud med det, de vil sige, vil de hellere skrive fire bogstaver end fire ord. Nogle forkortelser kan man gætte sig til, andre kan man ikke. Er man fuldstændigt på bar bund, kan man jo altid spørge.

De mest brugte emoticons og forkortelser ses andetsteds i denne artikel.

Newbie

Er du ny på nettet, er du det man kalder en newbie. Mange steder er der særlige kanaler for newbies. Her kan man snakke med andre newbies og med folk, der gerne vil hjælpe en. Som regel kan man lige så godt indrømme, at man er nybegynder. De erfarne brugere gennemskuer det nok alligevel, og hvis man selv startede med at sige det, er de nok lidt venligere indstillet.

WWW

Den nemmeste måde at komme i gang med chat er www-chat. Det er en hjemmeside, der er udvidet med chat-muligheder. Eksempler på dette er http://www.forum.dk og http://www.puls.dk. Du behøver ikke at downloade eller installere ekstra software for at kunne være med – bare surf ind på siden, og du er klar. De fleste steder er der flere forskellige rum med mere eller mindre sigende navne. Ofte vil det være sådan, at der er forskellige regler for opførsel og forskellige emner i de forskellige rum.

På både Puls og Forums chat-sider gælder det, at du først skal vælge, hvilket rum du vil snakke i, hvorefter du skal indtaste dit nick, og så er du igang. Som udgangspunkt taler du til alle, der er i det rum, men du kan vælge kun at tale til en enkelt.

IRC

IRC er den oprindelige måde at chatte på Internet på. Her skal du bruge en særlig IRC-klient. På denne måneds cd-rom kan du finde mIrc 5.02, som er en af de mest udbredte. Når du starter mIrc kan du vælge, hvilken server du vil på. Du kan vælge en af de, der står på listen, eller du kan selv indtaste en. Hvilken server du er på, er ikke så vigtig, da de forskellige servere snakker sammen. Derfor kan man også se, hvad der bliver skrevet på andre servere. Det vigtige er til gengæld hvilken kanal, du vælger at være på. mIrc viser en oversigt over kanaler, og her kan du blandt andet finde newbie-kanaler og kanaler med mIrc-hjælp. Hvis man vil snakke med andre danskere kan kanalerne #danmark og #partyline anbefales. Du kan få vist en komplet oversigt over alle kanaler ved at skrive /LIST. Bemærk, at det ikke er alle servere, der tillader dette. Når først du er tilsluttet en kanal, kan du begynde at snakke.  Du skal blot skrive det, du vil sige, og når du trykker return er det sendt. Folk kan ikke se, hvad du skriver, inden du trykker return. Du kan se, hvem der ellers er på kanalen i højre side af vinduet. Hvis du højreklikker på en person i listen, får du en oversigt over kommandoer, der kan udføres på den person.

I mIrc er det muligt at chatte i flere kanaler på samme tid.

Kommandoer

Sammenlignet med  chat på www har du en enorm mængde kommandoer til rådighed på IRC. Alle kommandoer i mIrc starter med en skråstreg (/). Den første – og vigtigste i starten – er /HELP. Den viser generel hjælp, men du kan også få hjælp om en bestemt kommando ved at skrive /HELP /kommando.

De mest basale kommandoer er /JOIN #kanal og /PART #kanal. /JOIN tilslutter dig til en kanal. Du kan godt være tilsluttet flere kanaler på samme tid – så vil hver kanal blive åbnet i sit eget vindue. Du kan også bruge /JOIN til at oprette din egen kanal. Det gør du ved at skrive et kanalnavn, der ikke allerede eksiterer. /PART forlader kanalen. Når du er i gang med at snakke, kan du lave et udsagn mere effektfuldt ved at omtale dig selv i tredje person. I stedet for at skrive ‘Jeg føler, jeg bliver gjort til grin’ kan du skrive ‘MrChat føler, han bliver gjort til grin’. Du indsætter dit eget nick i et udsagn, ved at skrive /ME. /ME skal stå først på linien.

Når du chatter i en kanal kan alle i kanalen se, hvad du siger. Hvis du har lyst til en mere fortrolig samtale med en – eller bare gerne vil snakke, uden at få de andres pjat ind over – kan det også ordnes. Du kan sende en personlig besked til en ved at skrive /MSG foran selve beskeden. Hvis du vil føre en længere samtale med en anden person, kan du invitere vedkommende til en chat. Det gør de ved at skrive /QUERY og den andens nick. I vil nu få noget, der svarer til jeres egne private kanal.

Hvis en bruger bliver ved med at irritere dig eller generelt sender irriterende meddelelser, kan du vælge at ignorere vedkommende. Det gøres ved at skrive /IGNORE og personens nick.

Der findes mange flere kommandoer i mIrc 5.02 – du kan se en oversigt andetsteds i denne artikel.

Scripts

En af de mest kraftfulde funktioner i mIrc er brugen af scripts. Scripts skrives i mIrc’s eget programmeringssprog og gør det muligt at automatisere opgaver. Det kan for eksempel dreje sig om standardiserede svar på bestemte spørgsmål, men det er kun fantasien, der sætter grænser. Det kræver en del øvelse at lave gode scripts, men man kan selvføgeligt også gøre det på den nemme måde og bare downloade nogen fra nettet.

ICQ

En temmelig anderledes og ny chat-form er også blevet meget populær. Det er programmet ICQ, der er lavet af Mirabilis. I modsætning til mIrc er det ikke et rigtigt chat-program, men bare et meget avanceret e-mail-system. Hvis du snakker på mIrc eller www kan du møde nye mennesker, og generelt snakke med folk du ikke kender. Det er ikke så nemt med ICQ. Her skal du kende personens ID, inden du kan sende en besked til vedkommende. For at bløde lidt op på dette, er der lavet interesselister, så folk kan se ID på folk med samme interesser, og der er også blevet lavet chat-rooms.

Med ICQ kan du chatte direkte med en anden bruger.

Det er heller ikke så nemt at komme ind på ICQ. Hvor IRC giver dig lov til at gå ind uden videre, skal du på ICQ først registreres og have dit eget ID.

Mulighederne

Når du først er blevet registreret, viser det sig imidlertid, at det var det hele værd. Nu kan dine venner tilføje sig på deres kontakt-liste, og du kan tilføje dem. På kontaktlisten er personerne delt op i folk, der er online og folk, der ikke er. Er en person on-line, kan du sende en besked, og vedkommende får den med det samme. Er en person ikke online, kan du lægge en besked, og vedkommende vil få den, næste gang han kommer online. Udover at sende beskeder kan du sende filer, lyde, videoklip og så videre og så videre. Du kan også invitere en til en chat. Og her er der virkeligt tale om real-time chat. Så snart du skriver et bogstav, kan den anden se det på sin skærm, og I kan tilmed skrive samtidigt.

Hvis du har en ven, der ikke selv bruger ICQ, har programmet en funktion, der sender en e-mail med informationer om programmet og giver mulighed for at downloade det. Men folk kan også sende dig beskeder, selvom de ikke bruger ICQ. Hvis de har e-mail, kan de sende en besked til <id>@pager.mirabilis.com. Så vil du få deres mail, som om den var sendt fra en anden ICQ-bruger. Har de ikke e-mail kan de bruge den formular, der ligger på Mirabilis World Wide Pager side (http://wwp.mirabilis.com ).  Hvis du selv har en hjemmeside, kan du selv sætte formularen ind, og så kan folk give dig en kommentar med det samme. På denne måneds cd-rom kan du se et eksempel på, hvordan de forskellige funktioner kan indbygges i en hjemmeside.

Indstillingerne

Som standard startes ICQ, når din computer startes, og du sættes automatisk online. Nu er det jo bare ikke sådan, at bare fordi en computer er tændt, er der garanti for, at der sidder nogen ved den. Derfor kan du markere, at du ikke er ved computeren. Så kan brugere, der vil i kontakt med dig, se, at du ikke er der, og de har mulighed for at lægge en besked. Du kan også vælge ikke at ville forstyrres – så for du slet ingen beskeder.

Prisen

ICQ er i øjeblikket i beta-fasen, og det er derfor gratis at være koblet på. Hvordan det kommer til at se ud i fremtiden vides ikke, men rygterne går, at de, der allerede er tilsluttet ICQ, når det bliver kommercielt, vil kunne blive gratis, mens nye medlemmer skal betale. Derfor er det en god ide at registrere med det samme.

Kommandoer i mIrc

/AWAY [besked] Viser at du ikke er ved computeren i øjeblikket. Du kan angive en grund til, at du ikke er der, eller hvornår du forventer at komme tilbage. Når du kommer tilbage, skriver du /AWAY igen.
/HELP [kommando] Giver generel hjælp eller hjælp om en kommando.
/IGNORE nick Ignorerer alt en person skriver.
/INVITE nick #kanal Inviterer personen med pågældende nick ind på en bestemt kanal.
/JOIN #kanal Tilslutter dig til en kanal eller opretter en ny.
/KICK #kanal #nick Smider en person ud af en kanal. Kun operatorer kan bruge denne funktion.
/LIST Viser alle kanaler på serveren.
/ME tekst Indsætter dit nick som det første i teksten.
/MSG nick tekst Sender en personlig besked, der vises i et nyt vindue.
/NICK nytnick Ændrer dit nick.
/NOTICE nick Sender en personlig besked, men den vises ikke i et nyt vindue.
/PART [#kanal] Forlader en kanal
/QUERY nick Inviterer til personlig chat.
/QUIT [grund] Forlader IRC. Grunden skrives i parantes, så folk kan se, hvorfor du forlod.
/TOPIC #kanal #emne Ændrer kanalens emne.
/WHOIS #nick Viser information om indehaveren af et bestemt nick.

Vil du vide mere?

Om netikette: http://nice.ethz.ch/Usenet/netiquette_engl.html

Om mIrc: http://www.mirc.co.uk

Om mIrc Scripts: http://www.indy.net/~trekkie/

Om Irc: http://mistral.enst.fr/~pioch/IRC/hints.html

Om ICQ: http://www.mirabilis.com

 

Emoticons

🙂         Glad/ironisk

😀       Griner

:-O       Overrasket/Chokeret

😐         Ligeglad

:-/         Vrissen

🙁         Ked af det

>:-(      Sur

:-p        Rækker tunge

😉        Glimt i øjet

😎       Bruger briller/Gør store øjne

 

Forkortelserne

Der bruges mange forkortelser, når der chattes. Det er håbløst at beskrive dem alle, og mange opfinder forkortelser hen ad vejen. Forstår du ikke en forkortelse, kan du prøve at udtale bogstaverne, som de udtales på engelsk. Også tal kan bruges i forkortelser – igen gælder det, at de skal udtales på engelsk. Et eksempel er cul8r, der betyder see you later.

<bg> Big grin
<g> Grin
a/s/l Age/sex/location
Afaik As far as I Know
Brb Bee right back
cul8r See you later
Cya See ya
d/l Download
Dunno Don’t know
Hp Homepage
Hth Hope this helps
Imho In my humble opinion
Iow In other words
Irl In real life
j/k Just kidding
Lol Laughing out loud
Ppl People
Rotfl Rolling on the floor, laughing
Rotflmao Rolling on the floor, laughing my ass off
Rtfm Read the friendly (fucking) manual
Wb Welcome back

Comments are closed.