Peg på det, du vil ha’

af Kristian Hansen

 

Hardware-fabrikanterne ligger ikke på den lade side, mens Windows 95 indtager computere verden over. Nu har Logitech lavet en mus med specielle Windows 95-funktioner

Windows har altid været et styresystem, hvor musen har spillet en stor rolle, og den er bestemt ikke blevet mindre i Windows 95, og med den øgede interesse om museskader er det ikke overraskende, at Logitechs nye MouseMan 96 har det, der kaldes et ergonomisk design. Det kræver dog tid at vende sig til, den “sunde” måde at bruge mus på; musen er høj og skæv og har et sært hul til tommelfingeren, men efter et par dage synes man faktisk om det.

Hyperjump

Det er dog ikke det ergonomiske design, der gør MouseMan 96 til noget specielt. I vanlig Logitech stil kan man tildele forskellige funktioner til de tre knapper. Funktionerne omfatter alt fra kopiér over luk program til tasterne F1 til F10, men den mest interessante funktion er dog det såkaldte hyperjump. Det viser et kvadrat med otte ikoner – se figur 1 – hvorfra man kan vælge otte forskellige funktioner, blot ved at trække musen over på et af ikonerne. Det er desværre ikke muligt at vælge andre funktioner, end de Logitech har sat på.

 Funktionen hyperjump gør det muligt at vælge mellem otte hyppigt brugte Windows-funktioner.

Funktionerne er menu, minimér, luk, lodret rulleskakt, størrelse, vandret rulleskakt, start-menuen og skift mellem programmer. De fleste af funktionerne flytter musemarkøren til et andet punkt på skærmen – for eksempel start-menuen – det gør dem lidt forvirrende at bruge, da det ikke er kotume, at musen flyver rundt på skærmen. Selvom man ved, hvor den lander, er det sært, at musens position på bordet ikke passe til pilens på skærmen. Luk, minimér og skift mellem programmer udfører derimod funktioner fuldt automatisk, og det er da også de funktioner, jeg har det mest positive at sige om. Minimere og lukke programmer kan man også gøre uden smart mus, men ved at bruge hyperjump, sparer man sig for en del museflytning. Skift mellem programmer kan man også med alt+tab, men med hyperjump skifter man til det program, der var aktivt lige før. Det betyder, at man kan skifte mellem de to programmer, man arbejder med nu, uden at aktivere nogle af de programmer, der kører i baggrunden.

Installation

Inden du kommer så vidt, skal der installeres nogle drivere. Når computeren startes efter musen er sat til, opdager Windows 95, at der er fundet ny hardware, og du bliver bedt om at indsætte den diskette, der blev leveret med musen. Når det er gjort genstartes computeren, og installationen gøres færdig. Du kan nu indstille musen som du vil, ved at vælge ikonet mus i kontrolpanelet – se figur 2.

Efter installationen kan du indstille musen i kontrolpanelet.

Windows 3.1 og DOS

Selvom MouseMan 96 bærer Windows 95-logoet og har specielle Windows 95 funktioner, kan den også bruges i både DOS og ældre Windows-versioner.

Comments are closed.