Plugins til browsere

Med den størrelse www-browsere har idag, skulle man tro at de kunne det hele, men det kan de ikke. Kristian Hansen ser her på, hvordan du udvider din browser med plug-ins.

Som bekendt er der ikke meget, der er standardiseret på Internet, og specielle ting som visning af video, 3D-grafik og meget andet er slet ikke. Derfor ville det være håbløst, hvis en browser skulle understøtte alle de forskellige formater, der findes – og den ville hurtigt blive forældet. I stedet bruges det, der hedder plug-ins. Det er små hjælpeprogrammer, der udvider browserens muligheder. De fleste plug-ins har kun en funktion – at vise eller afspille filer af et bestemt format. Tidligere var plug-ins den eneste måde at lave sine hjemmesider bare lidt spændende på, men med Java og ActiveX er det ikke længere tilfældet. Java understøttes af såvel Netscape Navigator som Microsoft Internet Explorer, mens ActiveX som standard kun understøttes af Internet Explorer.

Plug-ins er små programmer eller komponenter, der programmeres i almindelige programmeringssprog, og da retningslinierne får udvikling af dem er offentligt tilgængeligt på Internet, er det ikke bare de store firmaer, der udvikler dem.

Hvis du bruger Netscape Navigator eller Communicator kan du se, hvilke plug-ins du har installeret ved vælge About plugins fra Help-menuen eller ved at skrive about:plugins i location-feltet.

Hvordan finder jeg den rette plug-in?

Netscape Navigator og Internet Explorer opfører sig forskelligt, når du kommer til en side, der kræver installation af en bestemt plug-in. Internet Explorer vil forsøge at downloade og installere plug-in’en automatisk, mens Netscape Navigator vil spørge, om den skal prøve at finde den til dig. Du vil herefter blive guidet til Netscapes hjemmeside, hvorfra der er et link til en udbyder af den pågældende plug-in. Du kan også selv se, hvilke plug-ins, der findes. Der findes en ret udførlig oversigt på  http://home.netscape.com/comprod/products/navigator/version_2.0/plugins/index.html

Forskellen på de to browseres fremgangsmåde skyldes deres forskellige opbygning. Mens Netscape Navigator behandler plug-ins som selvstændige programmer, der arbejder sammen med browseren, ser Internet Explorer dem som ActiveX-komponenter, der afvikles og vises i browseren. Netop på grund af den automatiske installation er der mange plug-ins til Internet Explorer, der ikke kan downloades selvstændigt. Du kan til gengæld finde en ret omfattende liste over ActiveX-komponenter på Microsofts hjemmeside (http://www.microsoft.com/activex/gallery/). Ved at følge linkene herfra, kan du komme til mange sider, der gerne vil installere plug-ins for dig.

Hvordan de forskellige Netscape Navigator-plug-ins downloades og installeres er forskelligt. Generelt skal man først udfylde en registrering, så firmaet kan lave lidt statistik og i øvrigt sende reklamer til din e-mail-adresse. Herefter kan produktet downloades. Det består som regel af en enkelt fil, der automatisk installerer de øvrige. Det er ikke altid nødvendigt, men det er ofte en god idé at lukke browseren, inden plug-ins installeres. Ofte skal browseren alligevel genstartes for at plug-in’en virker. Af og til kan dette klares i Netscape Navigator ved at skrive javascript:navigator.plugins.refresh() i feltet location.

Fri download

Selvom der stilles mange plug-ins til rådighed mere eller mindre gratis, skal man alligevel ikke bare hente alt, hvad ens linie kan bære. Faren for virus er reel, og det er heller ikke alle plug-ins, der er lige stabile.

I hovedparten af tilfældene er der desværre ikke andet at gøre, end at kigge på download-siden og se, om man tror på, at denne plug-in er lavet af et seriøst firma. Du har imidlertid ingen garanti for, at plug-in’en overhovedet er lavet af det firma, der angives. Alle kan skrive, at deres arbejde er lavet af Microsoft – selvom det måske ikke er helt lovligt.

For at forbedre den situation er VeriSign blevet opfundet. Det er en digital identifikation af programmer, hjemmesider, e-mails med mere. Det korte af det lange er, at producenter kan mærke deres produkter med VeriSign. Så kan det garanteres, at produktet virkeligt er lavet af det firma. I et forsøg på kun at få seriøse virksomheder med i VeriSign-klubben, bliver alle firmaer grundigt kontrolleret, inden de får deres VeriSign ID. Yderligere oplysninger om VeriSign kan findes på http://www.verisign.com.

AnimaFlex

AnimaFlex afspiller animationer i fuld skærm. Systemet understøtter blandt andet morphing og kan afspille animationerne i op til 20-30 frames i sekundet.

Producent: Rubberflex Software

Download: http://www.rubberflex.com/getplug.htm

Eksempler: http://www.rubberflex.com/animshome.htm

Browser: Netscape Navigator 3+ og Internet Explorer

CineWeb

CineWeb-plug-in’en afspiller film (avi, mov og mpg) og lyd (wav, mid og mp2) i real-time. Bemærk, at denne plug-in kun bruges i Netscape Navigator. Internet Explorer har til en vis grad indbygget understøttelse for disse formater.

Producent: Digigami

Download: http://www.digigami.com/cineweb/download.html

Eksempler: http://www.digigami.com/cineweb/test.html

Browser: Netscape Navigator 3+

Corel Presentations Show It!

Med denne plug-in kan du se alle præsentationer, der er lavet i det meget udbredte Corel Presentations. Der er fuld understøttelse for animationer, lyd og video.

Bruger du Internet Explorer behøver du ikke denne plugin, da de relevante ActiveX-komponenter automatisk vil blive downloadet og installeret, når du prøver at vise en præsentation.

Producent: Corel

Download: http://www.corel.com/products/wordperfect/cwps8/plugin/showit.htm

Browser: Netscape Navigator

Cosmo Player

Cosmo Player udvider din browser til at kunne vise VRML 2.0 (Virtual Reality Markup Language). Det er standarden for 3D verdener på Internet.

Producent: Silicon Graphics

Download: http://www.vrml.sgi.com/cosmoplayer/#download

Eksempler: http://vrml.sgi.com/worlds

Browser: Netscape Navigator 3.0+

Enliven Viewer

Enliven Viewer er ikke nogen helt almindelig video-afspiller. Det er nemlig muligt at lave hyperlinks fra de forskellige billeder i filmen. Således kan der midt i filmen vises en knap, og hvis du klikker på den, bliver du sendt til en anden side. Populært sagt er dette en form for animeret image-map.

Det er kun Netscape Navigator-brugere, der behøver denne plug-in. Brugere af Internet Explorer behøver blot at forsøge at afspille en film, så vil de rette ActiveX-komponenter automatisk blive installeret.

Producent: Narrative

Download: http://www.narrative.com/download.htm

Eksempler: http://ww2.narrative.com/gallery.nsf?OpenDatabase

Browser: Netscape Navigator 3+

Plugsy

Plugsy er ikke en plug-in, men i stedet et program, der håndterer de forskellige Netscape Navigator-plugins. Efterhånden som der bliver installeret en del plug-ins, kan det ikke undgås, at nogle af dem håndterer de samme filtyper. For at undgå denne slags konflikter kan du bruge Plugsy. Her er det muligt at vælge, hvilke filtyper de forskellig plug-ins skal håndtere. Programmet giver for øvrigt også en meget god oversigt over, hvilke plug-ins, der er installeret, og hvilke filtyper, Netscape Navigator i øjeblikket er i stand til at vise.

Producent: Digigami

Download: http://www.digigami.com/plugsy/download.html

Browser: Netscape Navigator

PNG Live

PNG, der er en forkortelse for Portable Network Graphics, er fremtidens grafikformat på Internet. Det er meningen, at det skal erstatte det populære gif-format. Det er gratis at bruge, og filerne er mindre end de tilsvarende gif-filer. Eneste problem er, at browserne endnu ikke understøtter formatet. Denne plug-in, der findes til både Internet Explorer og Netscape Navigator 3 og 4, ændrer det. Bemærk, at version 2 kun kan bruges af Netscape Navigator 4. Netscape Navigator 3 og Internet Explorer-brugere skal bruge version 1.

PNG-filerne kan blandt andet laves med programmet PixFolio, der ligger på denne måneds cd-rom.

Producent: Siegel and Gale

Download: http://codelab.siegelgale.com/solutions/get_it_index.html (version 1)

Download: http://codelab.siegelgale.com/solutions/pnglive2.html (version 2)

Eksempler: http://codelab.siegelgale.com/solutions/samples_index.html

Browser: Version 1 : Internet Explorer 3 og Netscape Navigator 3. Version 2 : Netscape Navigator 4

PowerPoint Animation Player & Publisher

Med denne plug-in kan du se de animationer og præsentationer, der laves af Microsoft PowerPoint fra Microsoft Office-pakken. De funktioner PowerPoint har til sammenkædning af dokumenter kan nu også bruges til at sammenkæde forskellige web-sider.

Da det er Microsoft, der står bag PowerPoint, er der naturligvis automatisk installation af PowerPoint-understøttelse i Internet Explorer, så snart du prøver at vise en præsentation.

Producent: Microsoft

Download: http://www.microsoft.com/mspowerpoint/internet/player/installing1.htm

Eksempler: http://www.microsoft.com/powerpoint/internet/player/gallery.htm

Browser: Netscape Navigator 3+

QuickTime

Denne plug-in understøtter lyd og video baseret på Apples QuickTime. Klippene kan afspilles real-time, eller en del af filen kan downloades, og så afspilles, mens resten af klippet hentes.

Bemærk, at der skal bruges forskellige plug-ins, altefter om du bruger Windows 3.1 eller Windows 95.

Producent: Apple

Download: http://quicktime.apple.com/sw/qtwin32 (win95)

Download: http://quicktime.apple.com/sw/qtwin.html (win3.1)

Browser: Netscape Navigator 3+ og Internet Explorer

Quick View Plus

Quick View Plus er en plug-in, der giver mulighed for at vise filer af mere end 200 forskellige formater. For eksempel understøttes tekstbehandling, regneark og grafik-formater. Plug-in’en understøtter også pkzip og uue-kodning.

Producent: Inso Corporation

Download: http://www.inso.com/consumer/qvp/demo.htm

Eksemper: http://www.real.com/welcome

Browser: Netscape Navigator 3+ og Internet Explorer.

 RealPlayer

RealPlayer understøtter de to mest brugte lyd- og videoformater: RealAudio og RealVideo. Disse gør det muligt at høre radio real-time på en 14.4-forbindelse og se video over et 28.8-modem.

Producent: Progressive Networks

Download: http://www.real.com/products/player/playerdl.html

Eksempler: http://www.real.com/welcome

Browser: Netscape Navigator 3+ og Internet Explorer

ShockWave Flash 2

ShockWave Flash viser vektor-baserede animationer. Ligesom Enliven er der mulighed for interaktivitet med hyperlinks fra knapper og lignende.

Producent: Macromedia

Download: http://204.251.42.75/macromedia/flash2.html

Eksempler: http://www.macromedia.com

Browser: Netscape Navigator 3+

Wavelet Image Files

Wavelet Image Files (wif) er endnu en måde at komprimere grafik på. Med meget gode komprimmeringsgrader kan disse filer blive mindre end de tilsvarende gif-filer. På denne måneds cd-rom ligger et program, der kan konvertere filer fra de fleste almindelige formater til wif-format.

Producent: Compression Enginves

Download: http://www.cengines.com/download/download.htm

Eksempler: http://www.cengines.com/cehome.htm

Browser: Netscape Navigator 3+ og Internet Explorer

 

Comments are closed.