FTP

En ting er at designe sin hjemmeside og skrive HTML-dokumenterne. Kristian Hansen vil her så på, hvordan man kan bruge FTP til at offentliggøre sine sider.

De fleste webhoteller gør det muligt for kunderne at overføre hjemmesider til hotellet ved hjælp af FTP. Dette er en særdeles nem måde at overføre filer fra en computer til en anden via Internet – faktisk er det næsten lige så nemt som at kopiere filer på sin egen harddisk.

Teknikken

FTP er en forkortelse for File Transfer Protocol. Ligesom HTTP – Hyper Text Transfer Protocol – er det en protokol. Det vil sige, at det er en standard for, hvordan en bestemt opgave skal udføres. I dette tilfælde er opgaven at kopiere en eller flere filer fra en computer til en anden.

De to computere benævnes klient og server. Serveren er den computer, man ønsker at lægger filer op på eller at hente filer fra – det er i dette tilfælde den computer, der står på webhotellet. Klienten er den computer, der kalder op til serveren – det vil sige, ens egen computer.

På serveren skal der være installeret et serverprogram. Dette program sørger for at tage i mod klienterne og behandle deres forespørgsler. Servercomputeren har et navn ligesom alle andre computere på Internet. En HTTP-server kan eksempelvis hedde www.pricom.dk, mens navnet på en FTP-server for eksempel kunne være ftp.pricom.dk.

Ligeledes skal der på klientcomputeren afvikles et klientprogram. Det er disse programmer, der vil blive beskrevet i denne artikel.

For at kunne tilslutte sig til servercomputeren skal man have et brugernavn og et kodeord.

Programmerne

Der findes mange forskellige klientprogrammer. Mange af disse er freeware eller shareware og er således gratis eller forholdsvis billige at bruge. Denne artikel vil anmelde 4 af de mest populære programmer. Det drejer sig om programmerne CuteFTP 2.5 Pro, Internet Neighborhood 1.2, WS_FTP 5.0 Pro og Bullet Proof FTP 1.07b.

For at kunne sammenligne programmerne er det nødvendigt at sætte et kriterium for, hvad der er vigtigt. Her er brugervenlighed valgt som det vigtigste kriterium. Man bør ikke skulle bruge sin tid på at lægge siderne op på nettet, men i stedet på at designe nogle bedre sider.

Bullet Proof FTP 1.07b

Bullet Proof indeholder den gængse site-manager, der holder styr på ens mest brugte ftp-adresser. Dette svarer til web-browsernes bogmærker. Når man har indtastet adressen på serveren, brugernavn og kodeord er man parat til at tilslutte sig serveren.

Bullet Proof bruger en firdeling af vinduet.

Hovedvinduet i Bullet Proof FTP er opdelt i fire dele. Den øverste del af vinduet bruges til at vise beskeder fra serveren. Det er heroppe eventuelle fejlmeddelelser vil blive vist. Venstre del af vinduet viser indholdet af ens egen maskine. Man kan navigere på sin egen harddisk ligesom med Windows Stifinder. Den højre del af vinduet bruges til at vise harddisken på servercomputeren. Ved at trække filer fra venstre del af vinduet til højre del kan man kopiere filer fra den lokale computer til servercomputeren – upload. Ligeledes kan man kopiere filer fra servercomputeren til den lokale computer ved at trække fra højre del af vinduet til den venstre. Oversigten over de filer, der skal kopieres vises nederst i skærmbilledet. Når man trykker på knappen Go, begynder kopieringen af de valgte filer.

Bullet Proof bruger en site manager til at holde styr på de mest brugte ftp-adresser.

En af de store fordele ved Bullet Proof FTP er, at man kan indstille det til offline brug. Det vil sige, at man slutter sig til servercomputeren og henter oplysninger om, hvilke filer der ligger på den. Herefter kan man afbryde forbindelsen, koble fra Internet og sidde i ro og mag og vælge, hvilke filer, der skal kopieres – uden at støtte TeleDanmark.

Cute FTP 2.5 Pro

Cute FTP indeholder naturligvis også en site-manager. I modsætning til Bullet Proofs er site-manageren i Cute FTP struktureret som et træ. Det betyder, at man får flere muligheder for at strukturere sine bogmærker. Når programmet installeres, er der allerede en lang række ftp-adresser lagt ind i databasen.

Vinduet i Cute FTP er opdelt i fire forskellige dele.

Cute FTP er struktureret på samme måde som Bullet Proof, men der er en væsentlig forskel i  funktionaliteten. Selvom man kan navigere på ftp-stedet og vælge tilføje filer til listen over filer, der skal hentes, er det ikke muligt at gøre det off-line. Man er således nødt til at være tilsluttet hele tiden.

Cute FTP’s site-manager er opbygget som et træ.

Endeligt skal det nævnes, at hjælpefilen til Cute FTP er særdeles dårlig. Det er for eksempel ikke muligt at søge i den.

WS_FTP 5.0 Pro

Også WS_FTP bruger en site-manager. Den er ikke opbygget i en træstruktur og generelt er programmets brugergrænseflade ikke noget at ftp’e hjem om. Som det eneste af de programmer, der er blevet testet her, bruger WS_FTP en todeling af vinduet. Dog er der forneden et lille vindue, hvor kommunikationen mellem klienten og serveren vises.

Brugergrænsefladen i WS_FTP er ikke imponerende.

Heldigvis behøver man slet ikke bruge programmets grimme brugergrænseflade for at bruge FTP. Programmet har nemlig den geniale ting, at den lægger sig ind i Stifinder. Det vil sige, at man kan tilgå biblioteker og filer på FTP-servere på samme måde, som man tilgår biblioteker og filer på sin egen harddisk. Dette er virkelig genialt og det, der gør, at WS_FTP træder et skridt foran de andre programmer.

WS_FTP lægger sig ind i Stifinder.

Internet Neighborhood 2.02

Internet Neighborhood har taget skridtet fuldt ud og kan kun bruges fra Stifinder. Programmet virker på samme måde som WS_FTP, men virker lidt tungere at arbejde med. Man skal selv vælge at tilslutte sig de forskellige ftp-servere, og det ødelægger illusionen af, at man arbejder lokalt på sin egen maskine.

Internet Neighborhood kan kun bruges fra Stifinder.

En af programmets fordele er, at man kan konfigurere hver enkelt forbindelse på mange forskellige måder.

Konklusion

Når det kommer til brugervenlighed er der ingen tvivl om, at valget må falde på WS_FTP. Programmet integreres perfekt med Stifinder, og det er en sand fornøjelse at arbejde med det. Ideen bag Internet Neighborhood er den samme, men udførslen er ikke nær så god. Jeg kan ikke se, hvor man skulle vælge Internet Neighborhood, når man kan få WS_FTP.

Bullet Proof FTP kan man  til gengæld med fordel vælge, hvis man gerne vil have muligheden for at gennemse et ftp-sted offline. Dette vil ikke normalt være nødvendigt, hvis man blot bruger FTP til at offentliggøre hjemmesider, men bruger man det til mere avancerede ting, kan det være en fordel. Cute FTP’s eneste fordel er, at dens site-manager har en træstruktur, og det er ikke nok til at placere programmet i toppen i dette selskab.

Comments are closed.