Til minde om præsidenten af Als

Første del af artikelserien Underfundige sønderjyske foreninger. Du sidder nu og læser den første af de tre artikler i serien om underfundige sønderjyske foreninger. Mange foreninger har til formål at ære en historisk personlighed. I denne kategori finder vi blandt andet Bruno Topff-selskabet, hvis formål er at skabe opmærksomhed om og fremskaffe information om Bruno Topff, som i folkemunde ofte med et glimt i øjet kaldes for Præsidenten af Republikken Als.

For lige at ridse historien op, så var Bruno Topff marinesoldat for det tyske kejserrige ved 1. Verdenskrigs afslutning i 1918. Da det tyske kejserrige ved krigsnederlaget var endegyldigt opløst, blev den efterfølgende tyske republik udråbt i alle dele af tyske rige, således også i Sønderborg, hvor Bruno Topff var udstationeret. Samtidig med at Bruno Topff udråbte den tyske republik, gjorde han også sig selv til uofficiel leder af Sønderborg, og historien har efterfølgende givet ham titlen Præsidenten af Republikken Als.

Efter sin død i 1920 blev Bruno Topff begravet på De 12 apostles Kirkegård i Berlin, men graven blev senere sløjfet. Bruno Topff-selskabet har dog fået opsat en mindeplade på kirkegården.

Ligeledes har selskabets medlemmer fået sat information om Topff på Sønderborg Slot til minde om begivenhederne for godt 90 år siden.

Medlemmerne af Bruno Topff-selskabet mødes årligt i Topffs gamle audiensværelse på Sønderborg Kaserne – uagtet at audiensværelset i mellemtiden er lavet om til mandskabsstue…

Yderligere oplysninger om Bruno Topff kan findes i bogen Der var engang i Synneborre. Den er skrevet af Frode Kristoffersen, som også har hjulpet med oplysninger til denne artikel.

I næste artikel i serien om underfundige sønderjyske foreninger, ser vi nærmere på en af de mere private foreninger i det sønderjyske område. Næste artikel vil være tilgængelig i Mit Kolding-sektionen af jv.dk på onsdag.

Comments are closed.